محمد قره گوزلو ، علی معذوری ، سیدمحمدباقر اخوی‌راد ، مهران ابراهیمی ، فاطمه شاهانی ، مسعود موحدی
گروه کودکان، بیمارستان شهیدمصطف ی خمینی، دانشگاه علوم پزشکی شاهد

زمینه: از پرسشنامه ECRHS برای بررسی علائم تنفسی و آسم استفاده می‌شود. در این مطالعه میزان شیوع و ارتباط علائم تنفسی و شاخص‌های اسپیرومتری در دانشجویان دانشگاه تهران با استفاده از پرسشنامه ECRHS در سال 94-93 بررسی شد.

مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، 1729 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و رشته‌های غیرپزشکی دانشگاه تهران در سنین 20 تا 44 سال بررسی شدند. برای غربالگری علائم تنفسی مرحله اول پرسشنامه ECRHS توسط داوطلبین تکمیل شد که 671 نفر به دلیل منفی بودن تست از مطالعه خارج شدند و 997 نفر به دلیل عدم تمایل ورود به مرحله دوم ECRHS در مطالعه شرکت نکردند و 61 نفر وارد مرحله دوم ECRHS شدند که در این مرحله سئوالات توسط پزشک تکمیل شد.

یافته ها: میانگین سنی داوطلبین با علائم تنفسی 7/3±2/23 (44-20) سال بود که 508 نفر (0/48%) مرد و 550 نفر (0/52%) زن بودند. شیوع علائم تنفسی براساس ECRHS I برای تمام علائم 2/61% بود که شایع‌ترین آن ویزینگ (33%) و علائم آلرژی بینی 4/73% بود و میزان شیوع آسم تشخیص داده شده 3/9% بود. MEF 25-75 با از خواب بیدار شدن با احساس سنگینی روی قفسه سینه، مشکل تنفس با MEF 25-75 ، FVCex با حمله تنگی نفس در حال استراحت ، علائم تنفسی در زمان خاصی از سیکل ماهیانه با FVCex  و علائم تنفسی در زمان خاصی از سیکل ماهیانه با FEV1 ارتباط مستقیم معنی داری را نشان داد. آلرژی بینی با FEV1 ، آلرژی بینی با MEF 25-75 ، آلرژی بینی با FEV1/FVC ارتباط مستقیم معنی داری را نشان داد ولی آلرژی بینی با FEV1/FVC ، آلرژی بینی با FVCex ارتباط معکوس معنی داری را نشان داد.

نتیجه گیری: بنظر می‌رسد الگوی آسم شامل شیوع بالای عوامل مستعد کننده از جمله محیط زیست، کار، آلودگی صنعتی، مسکن، مسائل رفتاری، تصور نادرست از بیماری، عدم آموزش به بیمار توسط پزشکان می‌باشد. برای بهبود کنترل آسم،تکمیل پرسشنامه ECRHS ،انجام تست اسپیرومتری بصورت مکمل در معاینات بالینی برای نشان دادن آسم و علائم تنفسی در بزرگسالان لازم است.

واژه‌های کلیدی: علائم تنفسی، ECRHS، تست اسپیرومتری، شیوع، آسم
دریافت: 1395/10/29 | پذیرش: 1395/10/29 | انتشار: 1395/10/29

Gharegozloo M, Mazouri A, Akhavirad S, Ebrahimi M, Shahani F, Movahedi M. The Prevalence and Associated Respiratory Symptoms and Spirometric Indices in Tehran University Students Were Assessed using a Questionnaire ECRHS During 2013-2014. aumj 2017; 6 (1) :1-25

قره گوزلو محمد، معذوری علی، اخوی‌راد سیدمحمدباقر، ابراهیمی مهران، شاهانی فاطمه، موحدی مسعود. بررسی شیوع و ارتباط علائم تنفسی و شاخص‌های اسپیرومتری در دانشجویان دانشگاه تهران با استفاده از پرسشنامه ECRHS در سال 94-93. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1395; 6 (1) :1-25