تأثیر تمرینات ورزشی بر شاخص‌های عملکرد ریوی در مردان مبتلا به دیابت نوع 2
محمدطاهر افشون‌پور ، اکبر قلاوند ، روح‌اله رضایی ، عبدالحمید حبیبی
آموزشکده فنی و حرفه ای سما واحد تهران (اندیشه)، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، rooholah.rezaee@yahoo.com

زمینه و هدف: یک از عوارض بلند مدت دیابت عوارض ریوی می‌باشد. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر تمرین ترکیبی (هوازی و مقاومتی) بر شاخص‌های عملکرد ریوی مردان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

مواد و روشها: در این پژوهش نیمه تجربی 24 مرد بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 با دامنه سنی 30 تا 50 سال به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پس از اندازه گیری شاخص‌های تن سنجی و عملکرد ریوی، آزمودنی‌ها به طور تصادفی در دو گروه تمرین ترکیبی (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) قرار داده شدند. مداخله ورزشی به مدت هشت هفته، 5 جلسه در هفته و هر جلسه 30 تا 50 دقیقه انجام شد. برای تجزیه و تحلیل متغیر‌های اندازه گیری شده از تحلیل واریانس یک راهه و سطح معناداری 05/0p≤ استفاده شد.

یافتهها: متعاقب هشت هفته تمرین شاخص‌های ریوی ,PEF, FVC FEV1 ,FEV1/FVC و VO2max به طور معناداری در گروه مداخله ورزشی افزایش یافت، در حالی که گلوکز خون و HBA1c به طور معناداری کاهش یافت. همچنین ارتباط معکوس و معناداری بین گلوکز خون و شاخص‌های ریوی مشاهده گردید (05/0p≤).

بحث و نتیجهگیری: به نظر می‌رسد تمرینات ترکیبی منظم می‌تواند با کاهش شاخص‌های گلیسمی نقش مهمی در بهبود شاخص‌های ریوی و حداکثر اکسیژن مصرفی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ایفا کند.

واژه‌های کلیدی: دیابت نوع 2، تمرینات ورزشی، عملکرد ریوی
دریافت: 1394/11/18 | پذیرش: 1394/11/18 | انتشار: 1394/11/18

Afshonpour M, Ghalavand A, Rezaee R, Habibi A. The Effect of Exercise Training on Pulmonary Function in Type 2 Diabetic Men. aumj 2015; 4 (4) :255-265

افشون‌پور محمدطاهر، قلاوند اکبر، رضایی روح‌اله، حبیبی عبدالحمید. تأثیر تمرینات ورزشی بر شاخص‌های عملکرد ریوی در مردان مبتلا به دیابت نوع 2. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1394; 4 (4) :255-265