عسگر امامقلی ، غلامرضا کاکا ، مینو صدری ، غلامرضا حرفه دوست ، صالح نجفی ، سید همایون صدرایی
دانشیار، مرکز تحقیقات علوم اعصاب و گروه آناتومی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...(عج)، تهران، ایران ، Gh¬_kaka@yahoo.com
زمینه و هدف: روش‌های مختلفی برای ترمیم نقص و آسیب‌های وارده بر بدن مانند انواع زخم‌ها و بریدگی‌ها از دیر باز وجود داشته و مورد استفاده قرار گرفته است. مواد زیست سازگار زیادی برای اهداف داخل بدن به کارگیری می‌شوند که کیتوسان و ژلاتین از جمله آن‌ها می‌باشند. از طرفی، اخیرا استفاده و به کارگیری سلول‌ها به ویژه سلول‌های مزانشیمی مغز استخوان (BMSCs) به دلیل تولید انواع و اقسام فاکتورهای رشد و فاکتور‌های تروفیک در تسریع بهبود و ترمیم مورد توجه فراوان قرار گرفته است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه یک نوع غشای نازک حاصل از محلول پلیمری (Ch-G) از روش ریختگی مخلوط، به همراه سلول‌های BMSCs تهیه گردید. برای این منظور سلول‌های BMSCs پس از چهار مرحله پاساژ، بر روی غشای نازک (Ch-G) کشت داده شد. چسبندگی و شکل سلول‌های BMSCs توسط میکروسکوب اینورت، میزان خلوص و بنیادی بودن آن‌ها پس از روز ششم به روش ایمنوسیتوشیمی مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: تصاویر نشان داد که این سلول‌ها در طول این مدت تکثیر مناسب و مرگ سلولی اندک بر روی غشا داشتند. نتایج حاکی از عدم اختلاف معنی دار بین سلول‌ها بر روی غشای نازک (Ch-G) در مقایسه با گروه شاهد داشت. نتیجه گیری: با توجه به اینکه سلول‌های B‏MSCs به راحتی می‌توانند بر روی غشای نازک (Ch-G)، رشد و تکثیر مناسب داشته باشند، بنابراین می‌تواند پوشش مناسب از سلول- غشا به عنوان یک بیوچسب پانسمان جهت ترمیم بعضی از نقص ها، زخم‌ها و شکستگی‌های استخوانی مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: ژلاتین، کیتوسان، سلول‌های BMSCs، غشای نازک
دریافت: 1394/5/13 | پذیرش: 1394/5/13 | انتشار: 1394/5/13

Emamgholi A, Kaka G, Sadri M, Herfehdost G, Najafi S, Sadraie S. Chitosan– Gelatin (Ch-G) Thin Membrane with Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells (BMSCs): A New Model As A Dressing Bandage. aumj 2015; 4 (2) :110-115

امامقلی عسگر، کاکا غلامرضا، صدری مینو، حرفه دوست غلامرضا، نجفی صالح، صدرایی سید همایون. غشای نازک کیتوسان– ژلاتین (Ch-G) به همراه سلول‌های مزانشیمی مغز استخوان (BMSCs): مدلی نوین به عنوان یک بیوچسب پانسمان. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1394; 4 (2) :110-115