صدیقه قربانی ، محمد خلج
دانشکده بهداشت و پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، ایران ، ghirbani3@yahoo.com
زمینه: مشکلات جنسی تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله عوامل روانی و فردی قرار دارد. اختلالات جنسی دارای پیامد‌های بسیار منفی هستند و ارتباط تنگاتنگی با مشکلات اجتماعی و خانوادگی و طلاق و بیماری‌های روانی دارند و بسیاری از آنها با مشاوره صحیح و آموزش، تشخیص داده شده و درمان می‌شوند. هدف: مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی بود که با هدف بررسی تأثیر آموزش و مشاوره بر نگرش نسبت به روابط جنسی در بین 135 نوعروس در سال 1388 انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی بود که با هدف بررسی تأثیر آموزش و مشاوره بر نگرش نسبت به روابط جنسی در بین 135 نوعروس بدو ازدواج مراجعه کننده جهت انجام آزمایشات قبل از ازدواج به مرکز مشاوره ازدواج شهرستان قزوین در سال 1388 انجام شد. ابزار جمع آوری داده‌ها یک پرسشنامه ارزیابی دانش و نگرش جنسی بود که به صورت پرسشگری تکمیل گردید. پرسشنامه مذکور در دو نوبت متوالی به فاصله یک ماه توسط پرسشگر تکمیل گردید و در این بین مداخله آموزشی در قالب مشاوره چهره به چهره و ارایه پمفلت صورت گرفت. در پایان داده‌ها توسط آزمون آماری تی زوجی با استفاده از نرم افزار SPSSwin12 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: 1/8 درصد از دختران اظهار نمودند که در ارتباط با مسائل جنسی هیچگونه اطلاعی ندارند. بعد از برگزاری کلاس آموزشی و مشاوره دیدگاه دختران نسبت به اهمیت مشاوره بهبود پیدا کرده و 51/78 درصد آنها اعلام نمودند که جهت کسب اطلاعات کامل‌تر به مشاوران و متخصصین مربوطه مراجعه خواهند نمود. از نظر 4/67 درصد نو عروسان، مناسب‌ترین زمان دریافت آموزش در ارتباط با مسائل جنسی زمان قبل از ازدواج است. همچنین براساس آزمون آماری تی زوجی، بین میزان نگرش دختران قبل و بعد از آموزش رابطه معناداری مشاهده شد (05/0p<). نتایج: نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که شناخت جنبه‌های گوناگون مسائل جنسی و اختلالات و مشکلات زوجین و انتقال اطلاعات لازم به آنان خصوصاً زنان و انجام آموزش‌های لازم به منظور ارتقای سطح آگاهی و درک دختران از خویشتن ضروری به نظر می‌رسد.
واژه‌های کلیدی: مشاوره، ازدواج، نگرش، روابط جنسی، دختران
دریافت: 1391/6/4 | پذیرش: 1396/6/1 | انتشار: 1396/6/1

Ghorbani S, Khalaj M. Assessment of education and consolation’s effect on premarriage girls’ attitude to sex in Qazvin. aumj 2012; 1 (1) :23-30

قربانی صدیقه، خلج محمد. بررسی تأثیر آموزش و مشاوره در ارتباط با مسائل زناشوئی در نحوه نگرش به روابط جنسی در دختران بدو ازدواج در مرکز مشاوره ازدواج شهرستان قزوین. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1390; 1 (1) :23-30