محمد صفایی ، انوش دهنادی‌مقدم ، شاهرخ یوسف‌زاده چابک ، آرش صفایی
، info@gtrc.ir
مقدمه:‌ تومورهای نخاعی علی‌رغم شیوع نسبتا کم، با توجه به حساس بودن محل قرار‌گیری و خطر بالقوه اعمال فشار بر نخاع، از اهمیت قابل توجهی برخوردارند. از سوی دیگر بسیاری از این تومورها در صورت تشخیص به موقع و درمان مناسب به طور کامل قابل درمان می‌باشند، که این امر بر اهمیت تشخیص به موقع آن‌ها می‌افزاید. هدف:‌ هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی نسبی تومورهای نخاع و ستون فقرات در بیماران بستری شده در بخش جراحی اعصاب بیمارستان پورسینای رشت بود. مواد و روش‌ها:‌ طی یک مطالعه توصیفی گذشته‌نگر پرونده‌های بیماران دچار تومورهای نخاع و ستون فقرات پذیرش شده در بخش جراحی اعصاب بیمارستان پورسینای رشت طی سال‌های 81 تا 86 به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نظر شامل سن، جنس، نوع تومور، قطعه درگیر و محل درگیری نسبت به سخت شامه از پرونده‌ها اخذ گردید. اطلاعات پس از جمع‌آوری با استفاده از نرم‌افزار 14SPSS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: از میان 55 بیمار بررسی شده، 28 بیمار (9/50%) ‌مرد و 27 بیمار (1/49%) زن بودند. جوان‌ترین بیمار 4 و مسن‌ترین بیمار 74 سال سن داشت. میانگین سن بیماران 22/46 سال بود. دهه پنجم زندگی با 13 مورد (‌6/23%) شایع‌ترین دهه درگیری ‌بود. تومورهای اکسترادورال با 22 مورد (‌40%)‌ شایع‌ترین تومورها بودند و پس از آن تومورهای اینترادورال اکسترامدولاری با 21 مورد (2/38%) و تومورهای اینترامدولاری با 12 مورد (8/21%) قرار داشتند. ناحیه سینه‌ای ‌1/49% (27 مورد) ‌از تومورهارا در خود جای داده بود و پس از آن منطقه گردنی، کمری و خاجی-دنبالچه‌ای به ترتیب با 14، 13و 1 مورد قرار داشتند. شایع‌ترین تومور در این مطالعه شوانوم با 11 مورد (‌20%) ‌بود و پس از آن مننژیوم و تومورهای با سلول گرد کوچک هر یک با 8 مورد ( 5/14%)‌ قرار داشتند. نتیجه‌گیری: ‌اغلب نتایج حاصل از این مطالعه نسبتا مشابه مطالعات قبلی می‌باشد. با این وجود بین بعضی از پارامترهای این مطالعه نظیر شایع‌ترین دهه درگیری و نقاط درگیری ستون فقرات در تومورهای اینترامدولاری و مطالعات قبلی تفاوت‌هایی مشاهده می‌شود. بسیاری از تومورهای نخاع بر خلاف تومورهای مغز با تشخیص به موقع و درمان صحیح پیش‌آگهی بسیار خوبی خواهند داشت، لذا دانستن اپیدمیولوژی این تومورها و لحاظ کردن آن‌ها در تشخیص افتراقی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: تومور نخاع، جراحی اعصاب، شوانوم
دریافت: 1391/6/3 | پذیرش: 1396/5/31 | انتشار: 1396/5/31

Safaei M, Dehnadi Moghadam A, Yosefzadeh Chabok S, Safaei A. Relative Frequency of Spinal Cord Tumors in Neurosurgery Ward of Poursina Hospital, Rasht (2002-2007). aumj 2012; 1 (1) :7-12

صفایی محمد، دهنادی‌مقدم انوش، یوسف‌زاده چابک شاهرخ، صفایی آرش. بررسی فراوانی نسبی تومورهای نخاع در بیماران بستری شده در بخش جراحی اعصاب بیمارستان پورسینای رشت از سال 81 تا 86. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1390; 1 (1) :7-12