میترا هاشمی ، افسانه گرشاد ، سید حسین میرزایی
کارشناس پرستاری، مربی هیات علمی دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، garshadafsaneh12@gmail.com
مقدمه: اختلالات روانی به خصوص افسردگی در بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیوی و تحت همودیالیز بسیار شایع است. این اختلالات در کاهش کیفیت زندگی و افزایش میزان مرگ و میر بیماران تاثیر بسزایی دارند. هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی افسردگی در بیماران تحت همودیالیز در بیمارستان امام خمینی(ره) شهر شیروان است. مواد و روش ها: این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی ـ تحلیلی روی 46 بیمار تحت درمان همودیالیز انجام شد. بیماران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه جمعیت شناختی ، آزمون افسردگی بک بود. اطلاعات گردآوری شده با نرم افزار SPSS15 با کمک آزمون توصیفی و آزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها : آزمون افسردگی بک نشان داد که 2/39 بیماران در طیف اختلال افسردگی قرار داشتند. میانگین نمره افسردگی در بین زنان و افراد بیکار مورد مطالعه بالاتر بود و بین میزان تحصیلات و کفایت دیالیز با افسردگی رابطه معکوس وجود داشت. (021/0=P و 041/0=P). نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع افسردگی در بیماران همودیالیزی غربالگری افسردگی در این بیماران ضروری به نظر می‌رسد. تشخیص و درمان افسردگی در مراحل اولیه می‌تواند در بهبود کیفیت زندگی این بیماران نقش مهمی داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: افسردگی، همودیالیز، نارسایی مزمن کلیوی
متن کامل [PDF 202 kb]   (1960 دریافت)
دریافت: 1393/6/1 | پذیرش: 1393/6/1 | انتشار: 1393/6/1

Hashemi M, Garshad A, Mirzaei S. Prevalence of Depression in Hemodialysis Patients. aumj 2014; 3 (2) :77-80