:: دوره 11، شماره 4 - ( پاییز 1401 ) ::
یووئیت غیرگرانولوماتوز قدامی حاد یک طرفه: عارضه کووید 19
حمیدرضا حسنی ، شایان مردی ، پرهام مردی
جراح و متخصص چشم، فلوشیپ قرنیه، استادیار، عضو هیات علمی گروه چشم پزشکی، مرکز توسعه و تحقیقات بالینی بیمارستان شهید مدنی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
مقدمه: به دنبال شروع همه گیری ویروس کووید-19؛ سندرم حاد تنفسی شدید 2 (SARS-CoV-2) ، میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را آلوده کرده و به شکل های مختلفی ظاهر شده است. گرچه برخی از مطالعات، عوارض چشمی مانند کونژنکتیویت و خونریزی زیر ملتحمه را به عنوان نمودهای اولیه بیماری کروناویروس 2019 (کووید 19) گزارش نموده اند. این مطالعه به گزارش و بحث ایجاد عارضه یووئیت غیرگرانولوماتوز قدامی حاد یک‌طرفه در کووید 19 می پردازد که در بررسی های سیستمیک و آزمایشگاهی تایید شد.
مواد و روش ها: بیمار خانم 37 ساله با سابقه کم‌کاری تیروئید، تب، ضعف و بیحالی، درد تیرکشنده قفسه سینه، سرفه غیر خلط‌دار و قرمزی منتشر و دردناک چشم چپ که آزمایش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز کووید-19(PCR)  از سواب نازوفارنکس و اوروفارنکس مثبت بود و سرعت رسوب گلبول قرمز (Erythrocyte Sedimentation Rate) 43 میلی متر در ساعت گزارش گردید.
یافته ها:  از نظر دموگرافیک، بیمار خانم 37 ساله ای بود که در معاینه چشم پزشکی، دید چشم راست و چپ به ترتیب 10/10 و 10/5،  نقص نسبی آوران مردمک منفی و حرکات عضلات خارجی چشمی در محدوده طبیعی بود. در معاینه اسلیت لامپ بیومیکروسکوپی چشم چپ، قرمزی اطراف لیمبوس ملتحمه، 2+ سلول و 3+ پروتئین (flare) در اتاق قدامی چشم چپ، چسبندگی خلفی مردمک به لنز   (posterior synechiae) مشهود و حفره زجاجیه شفاف بود. معاینه چشم راست کاملا طبیعی بود.
نتیجه گیری: کووید-19 میتواند با درگیری چشمی بصورت یووئیت حاد قدامی غیر گرانولوماتوز همراه باشد که در صورت تشخیص بموقع و درمان زودهنگام از عوارض چشمی و کاهش بینایی جلوگیری می شود. همچنین یووئیت غیر گرانولوماتوز  قدامی حاد میتواند علامتی زودرس از بیماری کووید-19 باشد که میبایستی ظن بالینی در مورد این بیماری را برانگیزد و لذا با شروع درمان بموقع، از موربیدیتی و مورتالیتی بیماری کووید-19 بکاهد.

واژه‌های کلیدی: کووید 19، یووئیت قدامی، چسبندگی خلفی مردمک
دریافت: 1401/5/8 | پذیرش: 1401/5/10 | انتشار: 1401/5/10

Hasani H, Mardi S, Mardi P. Unilateral Anterior Non-Granulomatous Uveitis as COVID-19 Complication. aumj 2022; 11 (4) :410-414

حسنی حمیدرضا، مردی شایان، مردی پرهام. یووئیت غیرگرانولوماتوز قدامی حاد یک طرفه: عارضه کووید 19. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1401; 11 (4) :410-414