:: دوره 11، شماره 3 - ( تابستان 1401 ) ::
مرضیه علیپور ، خلیل خاشعی ورنامخواستی ، معصومه پناهی
گروه ژنتیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
زمینه و هدف: پره­اکلامپسی یک شرایط پاتوژنز جفتی است که براساس شدت افزایش فشار خون و پروتئین­اوری به دو دسته ملایم و شدید تقسیم می­گردد. نوع شدید بیماری با بروز سندروم HELLP و علائم عصبی چون تشنج سهم بسیار مهمی را در ایجاد عوارض مادری دارد. ترومبوز وریدی مغز، با شیوع 6/11 در هر 100000 بارداری، به عنوان یک اختلال نادر عروقی مغز، می­تواند در نتیجه همراهی تغییرات مرتبط با بارداری در زمینه انعقاد و صدمه به اندوتلیال عروق ایجاد و عامل مخاطرات تهدید کننده زندگی مادر مبتلا به پره­اکلامپسی واقع شود.
معرفی بیمار: بیمار خانمی 22 ساله، با حاملگی اول و سن حاملگی 33 هفته، فاقد هرگونه بیماری زمینه­ای می­باشد که به دنبال تشنج اولیه و با عدم هوشیاری توسط اورژانس 115 به واحد تریاژ بیمارستان ولی­عصر (عج) شهر کازرون انتقال داده می­شود. بخاطر حملات مکرر تشنج حین انتقال طی مسافت  20 دقیقه­ای، و نتایج آزمایش  مبنی بر سندروم هلپ، وی فورا با تشخیص پره­اکلامپسی شدید، تحت سزارین قرار گرفت. در ادامه، نتیجه درخواست سی­تی­اسکن، بروز ترومبوز وریدی مغز را در مادر تایید نمود. نوزاد به دلیل عدم وجود اختلال تنفسی و برقراری ضربان قلب، ترخیص شد. پیگیری شش هفته­ای پس از زایمان، بهبودی مادر را نشان داد.

واژه‌های کلیدی: پره‌اکلامپسی، فشار خون، ترومبوز وریدی مغز، سندروم HELLP
دریافت: 1401/2/21 | پذیرش: 1401/4/10 | انتشار: 1401/4/10

Alipour M, Khashei Varnamkhasti K, Panahi M. A Case Report of Emergency Caesarean Section Due to Cerebral Venous Thrombosis in a 22-year-old Mother With Severe Sreeclampsia. aumj 2022; 11 (3) :397-400

علیپور مرضیه، خاشعی ورنامخواستی خلیل، پناهی معصومه. گزارش یک مورد ختم اورژانسی بارداری ناشی از ترومبوز وریدی مغز در مادر 22 ساله مبتلا به پره‌اکلامپسی شدید. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1401; 11 (3) :397-400