فائقه شوشتری زاده ، فاطمه بهرامیان ، علی اکبر صفری ، مونا پورقادری ، حجت‌اله براتی
کارشناس علوم بهداشتی در تغذیه، کارشناس کنترل مواد غذایی، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، pourghaderi2601@yahoo.com
زمینه و هدف: توجه زیاد ورزشکاران رشته بدنسازی به بهبود شکل ظاهری بدن می تواند باعث افزایش شیوع اختلالات تغذیه ای و عادت به مصرف داروهای نیروزا گردد. با توجه به عوارض سوء مصرف این داروها این پژوهش با هدف تعیین شیوع مصرف داروها و مکمل‌های نیروزا در ورزشکاران مرد رشته بدنسازی شهرستان کرج در سال 1390 انجام شد. مواد و روش ها:در قالب یک مطالعه مقطعی توصیفی -تحلیلی 780 ورزشکار مرد بدنساز شهر کرج به طور تصادفی انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های حاوی سؤالات دموگرافیک و وضعیت استفاده از داروها ازطریق مصاحبه گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 وآزمون کای دو در سطح معنی داری 05/0> تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: شیوع مصرف نمونه‌ها از انواع مکمل‌ها و داروهای نیروزا 2/88% برآورد شد. بیشترین شیوع مصرف متعلق به گروه مکمل‌های غذایی، ویتامین‌ها و ترکیبی از این دو بود (9/69%). در مورد ترکیبات آنابولیک و نیروزا و نیز داروهای هورمونی و کورتونی شیوع به ترتیب 6/5% و 1/2% و در مجموع 7/7% بود. بین دفعات تجربه عوارض ناشی از مصرف، مکان تهیه دارو‌ها و مکمل‌ها و میزان اهمیت دادن به مقوله مجاز یا غیر مجاز بودن این اقلام با نوع دارو و یا مکمل ارتباط معناداری وجود داشت (001/0=P). همچنین ارتباط بین نوع مصرف مکمل‌ها و داروها با هدف اصلی در استفاده از این اقلام معنادار گزارش شد. (045/0=P ). نتیجه‌گیری: مصرف مکمل‌ها و داروهای نیروزا در ورزشکاران رشته بدنسازی شهرستان کرج از شیوع بالایی برخورداراست.
واژه‌های کلیدی: شیوع، دارو، مکمل غذایی، ورزشکاران
دریافت: 1392/12/19 | پذیرش: 1392/12/19 | انتشار: 1392/12/19

Shoshtarizadeh F, Bahramian F, Safari A, Pourghaderi M, Barati H. Investigation of Prevalence of Energizer Drugs and Supplements Consumption and Effective Factors Among Bodybuilder Men in Karaj (2011). aumj 2013; 2 (3) :175-182

شوشتری زاده فائقه، بهرامیان فاطمه، صفری علی اکبر، پورقادری مونا، براتی حجت‌اله. بررسی شیوع مصرف داروها و مکمل‌های نیروزا در ورزشکاران مرد رشته بدن‌سازی شهرستان کرج و عوامل مؤثر بر آن در سال 1390. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1392; 2 (3) :175-182