:: دوره 11، شماره 1 - ( زمستان 1400 ) ::
حمیده شجری ، سعید رضا مهرپور ، احمد شجری
فوق تخصص ارتوپدی ستون مهره ها، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیمارستان شریعتی ، mehrpoor-saeed@yahoo.com
مقدمه:  رشد طبیعی نوزادان با اندکس هایی از جمله وزن تولد، قد تولد، اندازه دور سر، اندازه دور قفسه سینه، طول کف پا، اندازه دور بازوی هنگام تولد و سن حاملگی متناسب است. پیش از این  در میان  این اندکس ها، مهم ترین آنها عبارت از وزن هنگام تولد، قد و دور سر هنگام تولد نوزاد بودند. اخیرا مطالعاتی صورت گرفت که نشان داد استفاده از شاخص اندازه کف پا در بررسی های بالینی مانند تخمین سن حاملگی می‌تواند مفید باشد. در این مطالعه همبستگی بین طول کف پای نوزاد با سایر اندکس های مربوط به رشد مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 500 نوزاد تازه متولد شده در بخش نوزادان بیمارستان شهدای کارگر یزد در سال 1393 به طور تصادفی انتخاب شده و اطلاعات مربوط به اندکس های رشدی و خصوصیات موقع تولد، توسط فرم پرسش نامه که از قبل آماده شده بود، از پرونده نوزادان تهیه شده است. آنالیز آماری با نرم افزار SPSS انجام گرفت و سطح معنی داری 05/0در نظر گرفته شد.
نتایج:  نتایج نشان داد که 8/51% از نوزادان مورد مطالعه را نوزادان پسر و 2/48% را نوزادان دختر تشکیل دادند. میانگین کف پای نوزادان مورد مطالعه 91/66سانتی متر محاسبه شد. نتایج بررسی همبستگی متغیر طول کف پای نوزاد نسبت به سایر متغیرها( سن مادر، وزن موقع تولد، قد موقع تولد و اندازه دور سر هنگام تولید) نشان داد که همبستگی بین متغیرها از نظر آماری معنی دار است (P=0.000).
نتیجه گیری: اندازه طول کف پا با انواع شاخص های رشد داخل رحمی از قبیل وزن تولد، قد و اندازه دور سر هنگام تولد و خصوصیات حاملگی و جنسیت( دختر و پسر بودن) نوزاد همبستگی مثبت و رابطه معنی داری نشان داده است.

واژه‌های کلیدی: نوزادان تازه متولد شده، اندکس رشد، طول کف پا
دریافت: 1400/9/22 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10

Shajari H, Mehrpoor S R, Shajari A. Evaluation of the newborn foot size and its relationship with growth indices and birth characteristics. aumj 2021; 11 (1) :45-52

شجری حمیده، مهرپور سعید رضا، شجری احمد. بررسی ارتباط اندازه کف پا با سایر اندکس های رشد و خصوصیات بدو تولد در نوزادان تازه متولد شده در بیمارستان کارگر یزد در سال 1393. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 11 (1) :45-52