:: دوره 11، شماره 1 - ( زمستان 1400 ) ::
محمدجواد قاسم زاده ، هدی سادات صفوی سهی ، زهره قمری زارع
، qasemzade.m@gmail.com
مقدمه: پردنیزولون یک رکن اصلی در درمان آسم شدید است. مطالعات اخیر نشان می‌دهد که دگزامتازون با توجه به رژیم دوز آسانتر و تحمل بهتر‌، یک گزینه امیدوار کننده است. با این حال‌، اطلاعات کمی در مورد اثربخشی دگزامتازون در بیماران وجود دارد. هدف از این مطالعه مقایسه اثر دگزامتازون و پردنیزولون در کنترل حمله آسم است.
مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی 100 کودک 2تا10 ساله مبتلا به حمله آسم مراجعه کننده به کلینیک تخصصی بیماری های کودکان بیمارستان آیه الله گلپایگانی قم در شش ماهه دوم سال 1397مطالعه شدند.  بیماران با روش تصادفی در دو گروه تحت درمان با پردنیزولون و دگزامتازون عضلانی قرار گرفتند. اسپری سالبوتامول از ابتدا برای همه بیماران تجویز شد. پرسشنامه GINA و VAS برای هر کودک قبل و 7 روز بعد از درمان تکمیل گردید. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS Ver23 و آزمون های توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین سنی بیماران 2/2±98/5 سال بود. 40 نفر دختر(40%) و بقیه پسر بودند. آزمون های آماری کای دو و تست دقیق فیشر نشان داد که هر دو روش درمانی توانسته علایم معیار GINA را پس از 7 روز کاهش دهد و این کاهش معنادار است (P=0/001)؛ همچنین آزمون های آماری تی زوجی نشان داد که هر دو روش درمانی توانسته نمره معیار VAS را پس از 7 روز کاهش دهد و این کاهش معنادار است  (P<0/05).
نتیجه گیری: در درمان حمله حاد آسم، کورتون خوراکی و تزریقی اثر یکسانی دارند. روش درمان را می‌توان بر حسب رضایت والدین، همکاری کودک، درنظر گرفتن عوارض دارو و ... انتخاب کرد.
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: آسم، کورتیکواستروییدها، کنترل آسم، GINA، VAS
دریافت: 1400/9/22 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10

Qasemzade M, Safavi Sahi H S, Ghamari Zare Z. Intramuscular Dexamethasone vs Oral Prednisolone for Asthma Exacerbations in Children: A Clinical Trial. aumj 2021; 11 (1) :1-8

قاسم زاده محمدجواد، صفوی سهی هدی سادات، قمری زارع زهره. مقایسه تاثیر دگزامتازون عضلانی و پردنیزولون در کنترل حمله آسم کودکان: یک کارآزمایی بالینی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 11 (1) :1-8