:: دوره 10، شماره 4 - ( پاییز 1400 ) ::
نیلوفر امیرزاده دانا ، کیومرث پوررستمی ، مرتضی حیدری ، ملیحه فرید ، مهدی گودرزوند
گروه فیزیولوژی-فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، m.godarzvand@abzums.ac.ir
زمینه و هدف: تشنج تب دار از بیماری‌های شایع در اطفال است. تاکنون عوامل مختلفی به عنوان پاتوژنز این بیماری مطرح شده اما همچنان علت آن ناشناخته است. مطالعات اخیر ارتباطی بین استرس اکسیداتیو و تشنج ناشی از تب بیان کرده اند. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین سطح سرمی مالون دی آلدهید (MDA) به عنوان شاخص اکسیدانی و سطح سرمی سوپر اکسید دسموتاز (SOD) به عنوان شاخص آنتی اکسیدانی با تشنج ناشی از تب طراحی شده است.
مواد و روش­ها : در این مطالعه مورد شاهدی دو گروه شامل 46 فرد مبتلا به تشنج ناشی از تب و 44 فرد سالم مورد مطالعه قرار گرفتند. افراد مبتلا پیش از این سابقه تشنج ناشی از تب، تشنج بدون تب، صرع و یا هرگونه اختلالات زمینه ای عصبی و متابولیک نداشتند. بدین ترتیب سطح سرمی آنزیم مالون دی آلدهید و آنزیم سوپر اکسید دسموتاز  این دو گروه به طور جداگانه تا 8 ساعت پس از بروز تشنج مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها : یافته‌های این مطالعه از افزایش معنی دار آنزیم مالون دی آلدهید در مقایسه با افراد سالم می‌دهد. همچنین سنجش آنزیم سوپر اکسید دسموتاز نشان از افزایش معنی دار نسبت به گروه سالم داشت.
نتیجه گیری: در تشنجات تب دار ساده و کمپلکس، MDA سرمی افزایش می‌یابد، همچنین شاهد افزایش SOD سرمی و احتمالا پاسخ جبرانی به افزایش اکسیدان‌ها با مکانیسمی دفاعی، جهت جلوگیری از استرس اکسیداتیو در بیماران بوده ایم.
واژه‌های کلیدی: تشنج تب دار، استرس اکسیداتیو، مالوندی آلدهید، سوپراکسید دسموتاز
دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1400/7/10

Amirzadeh Dana N, Pourrostami K, Heidary M, Farid M, Goudarzvand M. Evaluating Oxidant and Antioxidant Determinants in Febrile Seizure Patients Hospitalizing at Karaj’s Bahonar Hospital. aumj 2021; 10 (4) :385-393

امیرزاده دانا نیلوفر، پوررستمی کیومرث، حیدری مرتضی، فرید ملیحه، گودرزوند مهدی. بررسی شاخص‌های اکسیدانی و آنتی اکسیدانی در بیماران تشنجی ناشی از تب بستری در بخش اطفال بیمارستان باهنر کرج. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (4) :385-393