:: دوره 10، شماره 2 - ( بهار 1400 ) ::
مهرانه اردستانی ، فاطمه نوربخش ، رابعه خوشنویس‌زاده
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین- پیشوا، ایران ، niloofar_noorbakhsh@yahoo.com
مقدمه: اسینتوباکتربومانی به دلیل توانایی بالا درکسب ژن های مقاومت آنتی‌بیوتیکی و ایجاد سویه های مقاوم به چند دارو (MDR) اهمیت ویژه ای دارد. امروزه پمپ های افلاکس فعال به عنوان یکی از مهمترین مکانیسم های مقاومت ذاتی و اکتسابی آنتی بیوتیکی در باکتری‌ها مطرح شده اند. هدف از این تحقیق بررسی بیان فنوتیپی و ژنوتیپی پمپ افلاکس سویه‌های بالینی اسینتوباکتر بومانی مقاوم به سیپروفلوکساسین و جنتامیسین می‌باشد.
روش کار: 28سویه اسینتوباکتر بومانی از نمونه زخم و تراشه بیماران بستری در بیمارستان قلب تهران جدا شد و با آزمون‌های بیوشیمیایی تشخیص داده شدند. حساسیت آنتی‌بیوتیکی ایزوله‌ها با روش انتشار دیسک بر اساس استاندارد CLSI تعیین شد. تعیین فعالیت فنوتیپی پمپ افلاکس به روش کارت ویل انجام شد و بعد از تعیین الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی میزان بیان ژن‌های adeA، adeBو abeMبا استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز معکوس بررسی گردید.
نتایج
: تست تعیین حساسیت آنتی‌بیوتیکی در ایزوله‌های اسینتوباکتر بومانی نشان داد تمام سویه‌ها نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های سیپروفلوکساسین، جنتامیسین، تتراسایکلین و ایمیپنم مقاوم بودند. نتایج کارت ویل قبل و بعد از اثر دادن آنتی‌بیوتیک‌های سیپروفلوکساسین و جنتامیسین یکسان بود. میزان بیان ژنهای مقاومت آنتی‌بیوتیکی پمپ افلاکسadeA، adeBوabeM حدود 50% مشاهده شد.
نتیجه‌
گیری:بررسی نتایج فنوتیپی افلاکس و میزان بیان ژن‌های پمپ افلاکس نشان داد که بین پمپ افلاکس به روش فنوتیپی و روش مولکولی بیان ژن‌های adeA، adeBوabeMدر حضور دو آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین و جنتامیسین ارتباط معنی داری وجود ندارد.
واژه‌های کلیدی: اسینتوباکتربومانی، مقاومت چند دارویی، ژن ها، سیپروفلوکساسین، جنتامیسین
دریافت: 1400/4/21 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/3/10

Ardestani M, Noorbakhsh F, Khoshnevis Zade R. Evaluation of Phenotypic and Genotypic Expression of Efflux Pumpin Clinical Isolates of Acinetobacter baumannii Resistant to Ciprofloxacin and Gentamicin. aumj 2021; 10 (2) :241-248

اردستانی مهرانه، نوربخش فاطمه، خوشنویس‌زاده رابعه. ارزیابی فنوتیپی و ژنوتیپی پمپ افلاکس(adeAB,abeM)سویه‌های بالینی اسینتوباکتر بومانی مقاوم به سیپروفلوکساسین و جنتامیسین. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (2) :241-248