:: دوره 10، شماره 2 - ( بهار 1400 ) ::
سیما بابازاده نمینی ، محمدرضا صیرفی ، سیداحمد الهی ، مهرداد ثابت
استادیار، گروه روان‌شناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران ، Msf_3@yahoo.com
زمینه و هدف: زندگی انسان همواره با بحرانها و آسیبهای زیادی همراه است. ضربه یا آسیب، حادثهای است که میتواند چالشی جدی برای فرد ایجاد کند. هدف از این پژوهش، ارائه الگوی ساختاری پیش‏بینی رشد پس از آسیب براساس ویژگی‏های شخصیتی با میانجی‏گری تاب‏آوری در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
مواد و روش‌ها: طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 200 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه‏کننده به بیمارستان امام حسین تهران و مجتمع امام علی دانشگاه علوم پزشکی البرز به روش نمونه‏گیری در دسترس، انتخاب و از نظر ویژگی‏های شخصیتی، تاب‏آوری و رشد پس از آسیب مورد آزمون قرار گرفتند.
یافته‌ها: داده‏ها با استفاده از روش مدل‏یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. در این مدل سه متغیر پیشبین (برون‏گرایی، گشودگی به تجربه و وظیفه‏شناسی)، یک متغیر میانجی (تاب‌آوری) و یک متغیر ملاک (رشد پس از آسیب) وجود دارد. اثرات مستقیم و غیرمستقیم در این مدل به صورت متفاوت نشان داده شده‏اند. برخی از ضرایب در سطح اطمینان 99% معنادار هستند برخی از ضرایب در سطح اطمینان 95% معنادار نشده‏اند (سطح معناداری بیشتر از 05/0 شده است). نتایج نشان داد برون‏گرایی، بیشترین تأثیر را بر تاب‏آوری و گشودگی به تجربه، کم‏ترین میزان تأثیر را داشته است. هم‏چنین، تاب‏آوری بیشترین تأثیر را بر رشد پس از آسیب داشته است.
نتیجه‌گیری: تاب‏آوری، برون‏گرایی و وظیفه‏شناسی را میانجی‏گری می‏کند. برون‏گرایی و وظیفه‏شناسی بر رشد پس از آسیب تأثیر دارند.
واژه‌های کلیدی: تاب‌آوری، رشد پس از آسیب، سرطان پستان، ویژگی‌های شخصیت
دریافت: 1400/4/20 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/3/10

Babazadeh Namini S, Seirafi M R, Elahi S A, Sabet M. A Structural Model for Predicting Post-Traumatic Growth Inventory (PTGI) Based on Personality Traits: Mediating Role of Resilience in Women with Breast Cancer. aumj 2021; 10 (2) :143-152

بابازاده نمینی سیما، صیرفی محمدرضا، الهی سیداحمد، ثابت مهرداد. الگوی ساختاری پیش‌بینی رشد پس از آسیب بر اساس ویژگی‌های شخصیتی: نقش میانجی‌گری تاب‌آوری در زنان مبتلا به سرطان پستان. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (2) :143-152