نسرین الهی مهر ، بهاره توکلی فر ، غلامرضا بیات ، هما صدری ، رضا ارجمند ، سیده مرضیه فاطمه ابهری
متخصص کودکان و نوزادان، استادیار و عضو گروه اطفال دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، marziefatemi@yahoo.com
مقدمه و هدف: مسمومیت در کودکان یکی از مشکلات مهم در سلامت عمومی جامعه امروز می­باشد و با توجه به شیوع بالای آن توجه خاصی را به خود معطوف کرده است. یکی از اساسی­ترین عوامل ارتقای سلامت جامعه توجه ویژه به سلامت کودکان و نوجوانان می­باشد و با توجه به اینکه تاکنون مطالعه جامع و کاملی در خصوص شیوع و عوامل مسمومیت در کودکان در استان البرز انجام نگرفته بود، بنابراین هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی علل مسمومیت در کودکان مراجعه‌کننده به بیمارستان باهنر کرج در سال 93 و94 بود.
روش اجرا: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی،  309 کودک زیر 14 سال مراجعه‌کننده به بیمارستان باهنر با تشخیص مسمومیت ­موردبررسی قرار گرفتند و اطلاعاتی شامل جنس، سن، عامل مسمومیت، علائم در زمان مراجعه، مدت بستری، بستری در pICU و سطح تحصیلات مادر جمع‌آوری شده و سپس برای سنجش رابطه بین متغیرهای کیفی دموگرافیک و نوع مسمومیت و یا سرانجام مسمومیت از آزمون آماری کای دو یا آزمون دقیق فیشر استفاده گردید و حداقل سطح معنی­دار P<0.05  در نظر گرفته شد.
یافته ها: از کل 309 کودک موردمطالعه 4/54% پسر و 6/45% دختر بودند.68% موارد مسمومیت تصادفی بوده و مهم‌ترین عامل مسمومیت، مسمومیت دارویی با 5/48 درصد و مسمومیت با مواد مخدر با 9/23 درصد می­باشد. مسمومیت با شوینده­ها، مونواکسید کربن، الکل، مواد سوزاننده، مواد هیدروکربنی و حشره‌کش‌ها به ترتیب با 7/8 درصد، 8/7 درصد، 6/2 درصد، 3/2 درصد، 3/1 درصد و 1 درصد از عوامل دیگر مسمومیت در این استان به شمار می­روند. 55 درصد بیماران نیاز به بستری در بخش PICU را داشته­اند. 1/88 % از والدین از سطح تحصیلات پایین (زیر دیپلم) برخوردار بوده­اند.
نتیجه­گیری:  به نظر می­رسد بــا توجــه بــه فراوانــی مســمومیت­هــا از جملــه مســمومیت بــا داروها و مواد مخدر در استان و بالا بودن میزان شیوع آن در خانواده­هایی با سطح تحصیلات پایین، لازم است آموزش همگانی و کافی و آگاهی دادن به والدین در مورد مسمومیت­ها،  نحوه پیشگیری از آن‌ها و رعایت نکات ایمنی در نگهداری داروها در اولویت قرار گیرد تا سلامت این گروه از جامعه حفظ شود .
واژه‌های کلیدی: مسمومیت حاد، کودکان بستری، مسمومیت دارویی، مواد مخدر
دریافت: 1399/2/2 | پذیرش: 1399/2/2 | انتشار: 1399/2/2

Elahimehr N, Tavakoli-far B, Bayat G, Sadri H, Arjmand R, Fatemi abhari S M. Prevalence of Acute Intoxication in Children Visiting Shahid Bahonar Hospital in Karaj, Iran, 2014-2015. aumj 2020; 9 (2) :209-218

الهی مهر نسرین، توکلی فر بهاره، بیات غلامرضا، صدری هما، ارجمند رضا، فاطمه ابهری سیده مرضیه. بررسی شیوع مسمومیت حاد درکودکان مراجعه‌کننده به بیمارستان باهنر کرج در سال های1394-1393. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1399; 9 (2) :209-218