مقایسه فراوانی تظاهرات دهانی بیماران دیابتی و افراد غیر دیابتی
ستاره شجاعی ، جواد فردمال ، فهیمه بقائی ، سمیرا بصیر شبستری ، علی نوربخش
استادیار ،گروه بیماریهای دهان ، دانشکده دندانپزشکی پردیس بین الملل، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، samira_bsh2@yahoo.com
زمینه و هدف: دیابت ملیتوس بعنوان یک بیماری متابولیک شایع اثرات متعدد در ارگان های مختلف بدن و تظاهرات وسیع الطیف متنوعی در دهان دارد. اما مطالعات محدود و بعضا متناقضی در این زمینه صورت گرفته لذا این مطالعه به منظور مقایسه فراوانی تظاهرات دهانی در بیماران دیابتی و افراد غیر دیابتی انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی پس از کسب رضایت 140 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت همدان و 140فرد غیردیابتی (کنترل) ارزیابی شدند. ضایعات دهانی (پلاک سفید، ضایعات اریتماتوز، ضایعات سفید قرمز، مدین رومبوئید گلوسیت، زبان جغرافیائی، خشکی دهان، تراش[S1] (برفک) و انگولارچلایتیس) طبق معیارهای کلینیکی تشخیص داده شدند. مشخصات نمونه‌ها و ضایعات دهانی آنها ثبت گردید و توسط آزمون های کای دو و دقیق فیشر و تی تست  آنالیز شد.
یافته ها: فراوانی ضایعات دهانی رابطه آماری معناداری با جنسیت و نیز محل بروز (بجز زبان) بین دو گروه نشان ندادند. خشکی دهان، ضایعات سفید و قرمز و زبان جغرافیائی بطور معناداری در افراد دیابتیک بیشتر تظاهر یافتند. تنها وجود برفک با مدت زمان ابتلا به دیابت رابطه آماری معناداری داشت. (024/0=P)
نتیجه گیری: فراوانی ضایعات دهان در افراد[S2]  دیابتیک بطور قابل توجهی بیشتر از گروه کنترل بود. ارتباط نزدیک ما بین بیمار و تیم مراقبت سلامتی (پزشک و دندانپزشک) جهت تشخیص بموقع ضایعات دهانی میتواند به ارتقای سلامت دهان و  نیز کیفیت زندگی بیماران و نهایتا کاهش بار مالی بیماری کمک کند.

[S2]طبق نظر داور محترم اصلاح شد
واژه‌های کلیدی: دیابت ملیتوس، تظاهرات دهانی، خشکی دهان
دریافت: 1398/12/15 | پذیرش: 1398/12/15 | انتشار: 1398/12/15

Shojaei S, Fardmal J, Baghaei F, Basir Shabestari S, Nourbakhsh A. Comparison of Oral Manifestation Frequency in Diabetic Patients and Nondiabetic Persons. aumj 2020; 9 (1) :95-106