بررسی وضعیت نیترات در گوجهفرنگی و خیار توزیع شده در بازار استان البرز
|
مهدی بهشتی ، کریم شهبازی ، کامبیز بازرگان ، الهه ملکزاده |
دانشیار، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، kshahbazi@swri.ir |
|
چکیده: (3101 مشاهده) |
زمینه و هدف: نیترات یکی از آلایندههای مهم اسـت کـه عمـدتاً در اثـر مصـرف نامتعـادل کـود و زیـادهروی در مصرف کودهای نیتروژنی در اندامهای گیاهی تجمع پیدا میکنـد. عمده نیترات در بدن ما از مصرف سبزیجات ناشی میشود. در ایران گوجه فرنگی و خیار از سبزیجات پر مصرف در سبد غذایی مردم میباشند. لذا بررسی میـزان آلـودگی نیتـرات در ایـن محصـولات و شناخت منابع آلایندگی و ارائه راهکارهای مناسب برای کاهش نسبی آلودگی ضروری می باشد.
مواد روشها: در این مطالعه به مدت 16 ماه هر هفته دو مرتبه از بازار استان البرز به صورت تصادفی نمونههای گوجهفرنگی و خیار تهیه گردید. نمونهها بعد از انتقال به آزمایشگاه با آب مقطر شستشو و درصد رطوبت و محتوای نیترات آنها به روش سمی میکرو کجلدال اندازهگیری گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد محتوای نیترات در خیارهای عرضه شده در بازار استان البرز با میانگین 25/212 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر بالاتر از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) (150 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر) و سازمان استاندارد ملی ایران (90 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر) میباشد. محدوده مقدار نیترات در نمونههای خیار بین 1221-8/15 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر بود و با توجه به شاخص سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملی استاندارد ایران به ترتیب 76/58 و 74 درصد نمونههای خیار دارای نیترات بیشتر از حد مجاز بودند. نتایج این بررسی نشان داد که میانگین غلظت نیترات در نمونههای گوجه فرنگی 22/20 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر بود که از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی (300 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر ) و سازمان ملی استاندارد ایران (120 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر) کمتر بود. محدوده مقدار نیترات در نمونههای گوجه فرنگی بین 3/121-4/3 میلیگرم در کیلوگرم وزن تر بود و با توجه شاخص سازمان ملی استاندارد ایران تنها در یک نمونه گوجه فرنگی مقدار نیترات بیشتر از حد مجاز بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین غلظت نیترات در فصل پاییز ˂زمستان˂ بهار ˂ تابستان میباشد، همچنین در محصول خیار مقدار نیترات در بخش پوست بیشتر از دیگر بخشهای خیار است. |
|
واژههای کلیدی: محتوای نیترات، گوجه فرنگی، خیار |
|
متن کامل [PDF 613 kb]
(1459 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/5/18 | پذیرش: 1398/5/18 | انتشار: 1398/5/18
|
|
|
|