:: دوره 8، شماره 3 - ( 5-1398 ) ::
جلد 8 شماره 3 صفحات 262-253 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین میزان شیوع کمبود ویتامین D در بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکزی فردیس کرج
ستاره نادعلی پور گویر ، ابراهیم جوادی ، زهرا یزدان یار ، مسعود شریف ، مریم سرورطاهرآبادی
کارشناس ارشد بیوشیمی بالینی،آزمایشگاه مرکزی فردیس، کرج، ایران ، bioshimi59@yahoo.com
چکیده:   (3066 مشاهده)
زمینه و هدف: ویتامین D یکی از فاکتورهای مهم در رشد استخوان به شمار می‌رود. کمبود آن باعث کاهش جذب کلسیم و نرمی استخوان شده و ریسک شکنندگی استخوان را افزایش می‌دهد. علاوه بر این کمبود ویتامین D  دارای عوارض خارج اسکلتی مانند افزایش ریسک ابتلا به سرطان، بیماری‌های قلبی-عروقی، عفونت و بیماری‌های اتوایمیون می‌باشد. در اغلب موارد میزان ویتامین D که از طریق منابع غذایی تأمین می‌شود کافی نیست، علاوه بر این به علت تغییر شیوه زندگی و عدم دسترسی به نور کافی و منابع دیگر ویتامین D  بر میزان شیوع کمبود این ویتامین افزوده شده است.  در این مطالعه  میزان شیوع کمبود ویتامین ‏D‏ در بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکزی فردیس کرج که از تنوع قومیتی برخوردارند در بازه زمانی ابتدای سال 1393 تا ابتدای مهر 1394 مورد بررسی قرار گرفت.
روش تحقیق: در این مطالعه، از بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه که فاقد سابقه بیماری‌هایی مانند دیابت و... می‌باشند، به صورت تصادفی و در سنین مختلف نمونه گیری انجام شد. بیماران بر اساس سن و جنس طبقه بندی شدند. افرادی که به علت دریافت کلسیم و ویتامین D دارویی دارای مقادیر بالای سرمی از این دو ماده بودند، از مطالعه حذف شدند. در این مطالعه 100 نفر کودک دختر و پسر در سنین 1 تا 13 سالگی، 400 نفر زن و مرد در سنین 14 تا 45 سالگی و  تعداد 500 نفر زن و مرد در سنین بالای 45 سالگی مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه‌ها به صورت روزانه گرفته شده و در همان روز اندازه گیری سطوح سرمی ویتامین D   [25(OH) D] ، کلسیم ، فسفر و پاراتورمون انجام شد.
یافته ها: با توجه به بررسی‌های انجام شده مشخص گردید که 5/15% جمعیت مورد مطالعه دارای کمبود شدید ویتامین D ، 1/45 % دارای کمبود خفیف تا متوسط  و 4/39 % دارای سطوح نرمال از ویتامین D سرمی هستند.
نتیجه گیری: افراد هم سن ولی در جنس مخالف از لحاظ کمبود شدید در وضعیت‌های متفاوتی به سر می‌برند. به طوری که در دختران و زنان کمبود شدید ویتامین D نسبت به پسران و مردان شایع تر می‌باشد. در کودکان دختر کمبود شدید ویتامین D به میزان 5/3 برابر در مقایسه با پسران شایع تر است. در زنان در سنین 45-14نسبت به مردان در همین سن، کمبود شدید ویتامین D به میزان 7/1 برابر و در زنان بالای 45 سال نسبت به مردان در این سن، کمبود شدید ویتامین D  5/1 برابر شایع تر می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: کمبود ویتامین D، پاراتورمون
متن کامل [PDF 315 kb]   (1636 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/5/18 | پذیرش: 1398/5/18 | انتشار: 1398/5/18



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 3 - ( 5-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها