:: دوره 5، شماره 1 - ( 11-1394 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 52-45 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کارایی سیستم هوادهی گسترده لجن فعال فاضلاب بیمارستانی در حذف ترکیبات استروژنی (مطالعه موردی: بیمارستان های خوزستان)
افشین تکدستان ، نغمه عروجی ، محمد نوری سپهر
دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط و عضو مرکز تحقیقات فناوری های زیست محیطی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، ایران
چکیده:   (4835 مشاهده)

زمینه و هدف: استروژن یک هورمون استروئیدی است که در محیط‌های آبی وجود دارد و باعث ایجاد خطراتی برای موجودات آبزی بخصوص ماهی‌ها می‌شود. هورمون‌های استروژنی به صورت طبیعی(ناشی از غدد درون ریز بدن) و یا مصنوعی (ناشی از قرص‌های هورمونی مثل قرص‌های ضدبارداری) به فاضلاب بیمارستانی راه می‌یابند. این مطالعه به منظور تعیین میزان هورمون استروژن در فاضلاب بیمارستانی گلستان و ابوذر در شهر اهواز مورد بررسی قرار گرفت.

روش بررسی: ردیابی استروژن در محیط‌های آبی بوسیله نمونه برداری انجام گرفت. تعداد 56 نمونه طی 4 ماه از نقاط مختلف تصفیه خانه فاضلاب بیمارستانی گلستان و ابوذر در شهر اهواز گرفته شد. نمونه‌ها به روش الکترو کمی لومینسانس (ECL) توسط آزمایشگاه ایران زمین شهر اهواز مورد آنالیز قرار گرفتند. در این تحقیق اشکال مختلف استروژن ( استرون، 17-بتا استرادیول، استریول و 17-آلفا اتینیل استرادیول ) تحت عنوان استروژن مورد بررسی قرار گرفته است.

یافته‌ها: میانگین هورمون موجود در فاضلاب ورودی به تصفیه خانه فاضلاب بیمارستان گلستان 08/69 نانوگرم بر لیتر و میانگین هورمون خروجی از تصفیه خانه 28/7 نانوگرم بر لیتر بود. میانگین هورمون موجود در ورودی تصفیه خانه بیمارستان ابوذر شهر اهواز 61/70 نانوگرم بر لیتر و در خروجی تصفیه خانه  94/18 نانوگرم بر لیتر می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده تصفیه بیولوژیکی تاثیر بالایی در حذف ترکیبات استروژنی برعهده دارد.

نتیجه‌گیری: واحد تصفیه ثانویه در کاهش هورمون از فاضلاب موثر می باشد که می توان این موضوع را به انجام تاثیر تصفیه بیولوژیکی در این مرحله نسبت داد.

واژه‌های کلیدی: استروژن، تصفیه ثانویه، فاضلاب بیمارستانی
متن کامل [PDF 258 kb]   (1663 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/2/14 | پذیرش: 1395/2/14 | انتشار: 1395/2/14



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 1 - ( 11-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها