زمینه و هدف: سرطان دهانه رحم شایعترین سرطان دستگاه تناسلی زنان و دومین سرطان شایع زنان در دنیا است. پاپ اسمیر مؤثرترین و با صرفه ترین روش جهت غربالگری و کاهش مرگ ناشی از سرطان دهانه رحم میباشد. هدف از این مطالعه شناسایی برخی عوامل مؤثر بر پیش بینی انجام رفتار خود مراقبتی پاپ اسمیر براساس باور بهداشتی زنان تحت پوشش مراکز بهداشتی شهر کرج بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی بود که جامعه پژوهش آن را300 زن از 35 سال به بالا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر کرج تشکیل میدادند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه طراحی شده مبنی برمقیاس الگوی اعتقاد بهداشتی چمپیون بود که روایی محتوا با نظر خواهی از 10 متخصص رشتههای مربوطه و پایایی به روشهای آلفای کرونباخ و آزمون مجدد صورت گرفت. دادهها با استفاده از نرم افزار spss ویرایش 16 وآزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین زنانی که پاپ اسمیر را انجام دادند (3/67%از کل زنان مورد بررسی )و گروهی که انجام ندادند در میانگین منافع(001/0> P)موانع(001/0> P)و خودکارآمدی (001/0> P)اختلاف معناداری وجود داشت. همچنین آنالیز رگرسیون لجستیک نشان داد که منافع درک شده، موانع درک شده و خودکارآمدی پیش بینی کنندههای انجام رفتار خود مراقبتی پاپ اسمیر میباشند.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه عوامل پیش بینی کننده انجام پاپ اسمیر بر مبنای الگوی باور بهداشتی منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده فردی زنان میباشد و هر زمان که زنان از ادراک بالاتری نسبت به منافع پاپ اسمیر و به موازات آن از موانع درک شده کمتر و خودکارآمدی بالاتری برخوردار باشند برای انجام پاپ اسمیر اقدام خواهند کرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |