شاخصهای تغذیهای و برخی عوامل مؤثر بر آن در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی البرز، سال 91
|
مونا پورقادری ، افشین افشار ، سیده سارا حکیم ، علیاکبر صفری ، رامین تاجبخش ، علیاکبر کریمی |
کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه، کارشناس کنترل مواد غذایی، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، sara.hakim7153@gmail.com |
|
چکیده: (4761 مشاهده) |
زمینه و هدف: سوء تغذیه انرژی- پروتئین، یکی از مشکلات پیچیده، چند عاملی و شایع در بیماران کلیوی تحت درمان با همودیالیز بوده که با افزایش میزان مرگ و میر در این بیماران رابطه مستقیم دارد. این تحقیق با هدف تعیین شاخصهای تغذیهای و برخی عوامل مؤثر بر آن در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام شده است. مواد و روشها: این بررسی به روش مقطعی بر روی 210 بیمار همودیالیزی انجام گرفت. شاخصهای آنتروپومتری (BMI،TSF ، MAMC و MAC) ، فراسنجهای بیوشیمیایی (آلبومین و کراتینین سرم) ، پروتئین و انرژی دریافتی از دریافت سه روزه با استفاده از فرم یادآمد 24 ساعته خوراک اندازه گیری شد. از نرم افزارهای ΙΙ FP و SPSS نسخه 12 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافتهها: بر اساس یافتهها کمبود دریافت انرژی و پروتئین در بیماران بررسی شده به شدت بالا گزارش شد (به ترتیب 8/93% و 8/82%). تخلیه ذخایر چربی و ذخایر پروتئین ساختمانی در این بیماران به ترتیب 2/38% و 5/84% گزارش شد. سوءتغذیه بر مبنای MAMC در مردان و بر اساس TSF در زنان به طور معناداری بیشتر بود (به ترتیب 04/0 P= و 001/0=P). رابطه سن با شاخصهای تن سنجی و آلبومین نیز معنادار بود. نتیجهگیری: سوءتغذیه مشکل شایع و جدی در بیماران دیالیزی بررسی شده است. بررسی جامع و مستمر وضعیت تغذیهای این بیماران و انعکاس نتایج جهت آموزش و تسهیل ارائه خدمات توصیه میشود. |
|
واژههای کلیدی: سوءتغذیه، همودیالیز، محیط عضله میان بازو، آلبومین |
|
متن کامل [PDF 311 kb]
(2244 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/1/15 | پذیرش: 1394/1/15 | انتشار: 1394/1/15
|
|
|
|