دوره 3، شماره 4 - ( 9-1393 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 260-253 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
2- کلوب دانشجویان جوان و نخبه، شعبه زابل، دانشگاه آزاد اسلامی، زابل، ایران
3- کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، mansor62@gmail.com
چکیده:   (5763 مشاهده)
زمینه و هدف: کروم از جمله فلزات سنگین می‌باشد که در پساب فعالیت‌های صنعتی و به دو صورت سه و شش ظرفیتی وجود دارد. کروم شش ظرفیتی به دلیل خصوصیات سرطانزائی آن جزء مواد خطرناک محسوب می‌گردد. به دلیل اینگونه خطرات، کروم شش ظرفیتی باید قبل از تخلیه به محیط حذف گردد. برای همین منظور هدف از این مطالعه استفاده از تفاله سیب و اشکال اصلاح شده آن با استفاده از پراکسید هیدروژن و کلرید منیزیم در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول‌های سنتیتیک می‌باشد. روش بررسی: تفاله سیب از کارخانه لواشک‌سازی گلین به عنوان یک ماده زائد تهیه گردید. سپس با محلول 2 مولار کلرید منیزیم و محلول 30% پراکسید هیدروژن اصلاح گردید. پارامترهای مختلفی از قبیل pH محلول (3-9)، زمان واکنش (1-100 دقیقه)، دمای محلول (Cه60-20)، مقدار جاذب (g/L 10-2) غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی (mg/L 100-10) مورد بررسی قرار گرفت. کلیه آزمایشات در سیستم ناپیوسته انجام گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد که حذف کروم شش ظرفیتی با افزایش میزان جاذب تفاله سیب، زمان تماس و غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی افزایش می‌یابد در حالی که با افزایش pH و دمای محلول راندمان حذف کاهش یافت. بیشترین میزان حذف در pH برابر 1، دمای 20 درجه سانتی گراد، زمان تماس 100 دقیقه و غلظت mg/L 100 از کروم شش ظرفیتی مشاهده گردید. تحت این شرایط بیش از 90% کروم شش ظرفیتی حذف گردید. علاوه برآن مشخص شد که اصلاح تفاله سیب با کلرید منیزیم باعث افزایش کارائی حذف آن به بیش از 98% و اصلاح تفاله سیب با پراکسید هیدروژن باعث افزایش کارائی حذف آن به بیش از 95% می‌گردد. نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تفاله سیب خام قادر به حذف کروم شش ظرفیتی می‌باشد و چنانچه سطح آن با پراکسید هیدروژن و کلرید منیزیم اصلاح گردد ظرفیت جذب آن افزایش می‌یابد.
متن کامل [PDF 567 kb]   (1938 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/5 | پذیرش: 1393/12/5 | انتشار: 1393/12/5

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.