[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
نمایه ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
:: دوره 9، شماره 1 - ( 12-1398 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 66-60 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تجمع سرب،کادمیوم و مس در بافت خوراکی ماهیان گرمابی استان البرز
محمدحسین دهقان طرزجانی ، فرزانه فراهانی ، علی اصغر اسماعیل زاده
گروه محیط زیست، جهاد دانشگاهی واحد البرز، کرج، ایران ، fbfarahani@gmail.com
چکیده:   (2065 مشاهده)
مقدمه:  فلزات سنگین به دلیل قابلیت تجمع زیستی در بدن آبزیان می توانند خطری جدی برای امنیـت غـذایی و بهداشت عمومی محسوب شوند. بنابراین در این تحقیق نسبت به میزان سرب، کـادمیوم و مس در بافت خوراکی ماهیان گرم آبی در استان البرز در سال 1396 اقدام شد.
مواد و روش ها: 21  عدد ماهی کپور از سه گونه به طور کاملاً تصادفی از استخر پرورش ماهی محمودی که تامین کننده بازار ماهیان گرمابی استان البرز می‌باشد، صید و پس از هضم اسیدی نمونه‌ها نـسبت بـه تعیین غلظت سرب، کادمیوم و مس توسط دستگاه نشراتمی اقدام شد.
نتایج پژوهش:  میانگین غلظت تجمع یافته عناصر سرب، کادمیوم و مس برحسب ppb در بافت عضله ماهیان کپور وحشی،آمور و فیتوفاگ برابر است با 863/44±/04/20 ، 255/101±/482/63 و 2/278±/378/141 و برای کادمیوم 14/1±/7/1 ،373/1±/06/2 و5/1±/399/1و مس 104/0±/344/0، 094/0±/305/0 و312/0±/404/0 اندازه گیری شد. بیشترین میزان سرب در فیتوفاگ( ppb378/141) ، کادمیوم در آمور ppb)06/2) و مس در فیتوفاگ( ppb 404/0) مشاهده شد. همچنین مقایسه آماری میانگین غلظت عناصر با رهنمود سازمان های خواربار و کشاورزی ملل متحد/بهداشت جهـانی نشان داد که میانگین غلظت همه عناصر کمتراز حد مجاز می باشد.
بحث: گرچه در حال حاضر میانگین غلظت عناصر مورد ارزیابی در بافت خوراکی کپور استان البرز بیش از حد مجاز نیست، اما عدم مدیریت اصولی منابع تامین کننده آب حوضچه‌های پرورش ماهی میتوانـد منجـر بـه ورود آلاینده‌ها از جمله فلزات سنگین به مزرعه پرورش ماهی شده و ضمن تجمع عناصر در بافت های بـدن آبزیـان سـاکن، سـلامت مصرف کنندگان را با مخاطره مواجه نماید.
واژه‌های کلیدی: ماهی کپور، فلز سنگین، امنیت غذایی
متن کامل [PDF 237 kb]   (780 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/12/14 | پذیرش: 1398/12/14 | انتشار: 1398/12/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dehghan Tarzjani M H, Farahani F, Smailzadeh A A. Investigation of Accumulation of Lead, Cadmium and Copper in Edible Tissue Alborz in Hydrothermal Fish. aumj 2020; 9 (1) :60-66
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1060-fa.html

دهقان طرزجانی محمدحسین، فراهانی فرزانه، اسماعیل زاده علی اصغر. بررسی تجمع سرب،کادمیوم و مس در بافت خوراکی ماهیان گرمابی استان البرز. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1398; 9 (1) :60-66

URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1060-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 1 - ( 12-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز Alborz University Medical Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645