استادیار علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، alipoorb@tbzmed.ac.ir
چکیده: (11424 مشاهده)
زمینه و هدف: سرطان، بیماری مزمنی است که شیوع آن، طی سالهای اخیر رو به رشد است. عوامل مختلف وارثتی و محیطی در بروز آن نقش دارند. از بین عوامل محیطی میتوان به تعادل انرژی و عادات غذایی اشاره کرد. تغذیه بدلیل دارا بودن عوامل محافظ و مضر، نقش مهمی را به ترتیب در پیشگیری یا بروز سرطان ایفا میکند. هدف مطالعه حاضر، بررسی سطح آگاهی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ارتباط با نقش تغذیه و سرطان بود. مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 565 (219 مرد و 346 زن)، دانشجوی ترم آخر دانشگاه علوم پزشکی انجام گرفت. پرسشنامهای که شامل سوالاتی در ارتباط با ویژگیهای دموگرافیکی دانشجویان و بررسی میزان آگاهی آنها بود، توسط دانشجویان تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل دادهها توسط روشهای آماری توصیفی و به صورت فراوانی و درصد ارائه شد و برای بررسی ارتباط بین دانش تغذیهای با متغیرهای دموگرافیکی از ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. یافتهها: 4/13%از دانشجویان آگاهی کم، 41% آگاهی متوسط، و 6/45% آگاهی بالایی داشتند. ارتباط بین متغیرهای رشته تحصیلی، مقطع تحصیلی، گذراندن واحد درسی تغذیه در طول تحصیل و منبع کسب دانش تغذیهای با میزان دانش تغذیهای دانشجویان معنیدار و جنس و سن معنیدار نبود. نتیجهگیری: عوامل تغذیهای نقش مهمی در بروز سرطان دارند و آگاهی افراد در این زمینه، نقش مهمی دارد. در این مطالعه، دانشجویان علوم پزشکی بهعنوان گروه مرتبط با سلامتی عمومی، از آگاهی کافی برخوردار نبوده و لذا استفاده از روشهای آموزشی مناسب برای ارتقای آگاهی آنها، میتواند راهکار مناسبی باشد.
Payahoo L, Alipoor B, Baghdadchi J. Assessment of Medical Science Students‘ Knowledge Regarding the Role of Nutrition in Prevention or Incidence of Cancer in Tabriz University. aumj 2012; 1 (2) :100-108 URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-35-fa.html
پیاهو لاله، علیپور بیتاله، بغدادچی جلیل. بررسی سطح آگاهی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ارتباط با نقش تغذیه و سرطان. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1391; 1 (2) :100-108